Charakterystyka produktu
HortiCaltech jest wiodącym nawozem wapniowym na rynku ze względu na specjalnie opracowaną i opatentowaną wraz z firmą Plant Impact technologią CaT™. Technologia ta skutecznie usprawnia krążenie i dystrybucję wapnia w roślinie do aktywnych punktów wzrostu w roślinie, takich jak kwiaty, strączki, owoce czy liście. Dzięki tej formulacji, wytwarzane są silniejsze ściany komórkowe i zapobiega się zaburzeniom fizjologicznym z powodu niedoboru tego składnika (m. in. gorzka plamistość podskórna jabłek, pękanie wiśni, czereśni i winogron, zgnilizna pomidora i papryki, tip-burn w sałatach i truskawkach).
Dzięki aktywnemu transportowi wapnia w roślinie uzyskiwana jest znacznie lepsza jakość pozbiorcza plonów, skutkująca znacznie wydłużonym „życiem półkowym” produktów kierowanych na świeży rynek. Bezpośrednio poprawiana jest również wydajność plantacji poprzez zwiększenie zawartości suchej masy i wapnia w warzywach i owocach.
Uwagi dotyczące stosowania
HortiCaltech można stosować w formie nawożenia dolistnego lub poprzez fertygację we wszystkich rodzajach upraw ogrodniczych. Zaleca się stosowanie od początku rozwoju liści lub od początku kwitnienia, aż do późnych etapów rozwoju owoców i warzyw.
*Docelowe dawki na sezon to:
– 3 l/ha w uprawie ziemniaka, cebuli, brokuła, kalafiora, marchwi, sałat i innych warzyw
– 3 – 6 l/ha w uprawie truskawki
– 4 – 6 l/ha w uprawie borówki
– 4 – 8 l/ha w uprawach krzewów jagodowych (malina, porzeczka, jeżyna)
– 6 – 10 l/ha dla drzew owocowych (jabłoń, czereśnia, wiśnia)
W celu uzyskania dokładnych zaleceń dla wybranej uprawy, zalecamy kontakt z Szałas agro.
Dawka preparatu zależy od specyfiki odmiany i podatności na występowanie problemów z jakością pozbiorczą.
**W przypadku zastosowania poprzez fertygację, HortiCaltech zawsze należy dodawać do zbiornika A (saletrzanego).
***Jeśli HortiCaltechjest stosowany jako stymulator krążenia wapnia i aplikowane są nawozy wapniowe w formie oprysków dolistnych, należy wykonać 2-3 zabiegi w kluczowych fazach pobierania wapnia np. pełnia kwitnienia, wzrost owoców, dojrzewanie.