Charakterystyka produktu

HortiKelp to unikalny, wysoce skoncentrowany nawóz organiczny o 30%-owej zawartości frakcji stałej. Substrat pozyskiwany jest w unowocześnionym procesie ekstrakcji alg brunatnych Ascophyllum Nodosum, dzięki któremu skład produktu jest bogaty w niezwykle cenne substancje przy jednoczesnym zachowaniu bardzo korzystnego odczynu pH preparatu. Zawartość suchej frakcji, a także bioaktywnych, naturalnych hormonów wzrostu jest najwyższa z dostępnych na rynku biostymulatorów algowych, co przekłada się na niewielkie dawki stosowania. Każda partia HortiKelp jest standaryzowana i badania, stąd zawartości poszczególnych składników są dokładnie określone i odpowiednio dobrane.

HortiKelp jest preparatem doskonale wspomagającym rośliny w trakcie sezonu, poprzez odpowiednie działanie antystresowe i biostymulujące. Składniki zawarte w nawozie zapewniają zrównoważony rozwój dzięki wzmożeniu pobierania i transportu składników pokarmowych, a także usprawniają wszelkie procesy metaboliczne roślin.

Skład
Azot (N) 0,58%
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 0,29%
Fosfor (P) 0,13%
Tlenek potasu (K2O) 1,02%
Potas (K) 0,85%
Mannitol 4,4%
Fucoidan 2,7%
Laminaryna 6,0%
Kwas alginowy 7,4%
Gibereliny 46 ppm
Cytokininy 87 ppm
Auksyny 27 ppm
Betainy 126 ppm
Korzyści

+ bardzo szybkie działanie na uprawę
+ unikalna formulacja o niskim pH 4,8 zapewniająca doskonałą mieszalność i kompatybilność z innymi preparatami
+ wysoka zawartość bioaktywnych związków takich jak hormony wzrostu, kwas alginowy, betainy i mannitol
+ zawarte w nawozie hormony wzrostu cytokininy, gibereliny i auksyny występują w ściśle określonym stosunku 4:2:1, zapewniając najefektywniejsze działanie
+ niskie dawki stosowania ze względu na wysoką koncentrację produktu
+ poprawa procesu kwitnienia i zawiązywania owoców, skutkujące lepszą retencją owocó
+ natychmiastowe wspomożenie wzrostu i rozwoju owoców/warzyw, jak i całej rośliny
+ organiczna formulacja – wszystkie składniki nawozu są naturalne

Uwagi dotyczące stosowania

HortiKelp może być stosowany zarówno dolistnie jak i poprzez fertygację, we wszystkich rodzajach upraw rolniczych i ogrodniczych.

Szczególnie zaleca się wykonać dwa zabiegi: przed okresem kwitnienia, w celu redukcji opadania kwiatów/zawiązków oraz po tym okresie, celem poprawy zawiązywania i wzrostu owoców/warzyw. Zabieg wykonywany na początku wzrostu owoców/warzyw pozwala natomiast osiągnąć większy ich rozmiar.

Pojedynczy zabieg
Fertygacja*
2 – 4 l/ha (pojedynczy zabieg)
Dolistnie**
0,5 l/ha (uprawy warzywnicze, rośliny o krótkim czasie wzrostu)
1 l/ha (drzewa owocowe, krzewy jagodowe, chmiel, rośliny o średnim/długim czasie wzrostu)
Produkcja sadzonek/rozsad***
100 ml/100 l wody

*Aplikacja poprzez fertygację jest szczególnie polecana na początkowym etapie rozwoju rośliny w celu wzmożenia wzrostu rośliny, a także podczas kwitnienia i owocowania. Dawka i ilość zabiegów zależy od rozmiaru rośliny: 3 zabiegi w uprawach drzew owocowych i chmielu, 2 zabiegi w uprawach warzywniczych i 1 zabieg w uprawie sałaty.

**Dawka zależy od wielkości rośliny, intensywności jej wzrostu oraz długości okresu wegetacji. Sumaryczna dawka w sezonie wynosi 1 – 3 l/ha.

***Zabieg wykonać tydzień przed przesadzeniem.