Charakterystyka produktu
Lalstim® Osmo to naturalny, doskonale rozpuszczalny preparat poprawiający jakość i metabolizm wszystkich upraw w trudnych warunkach. Zawarty w produkcie kompleks glicyna betaina jest potężnym osmolitem, który pomaga roślinom utrzymywać odpowiednią ilość wody w tkankach, a także poprawiać krążenie soku komórkowego, wody i składników odżywczych w przypadku wystąpienia stresu osmotycznego (nadmiar i niedobór wody), stresu oksydacyjnego (prowadzącego do denaturacji białek), stresu jonowego (zasolenia, toksyczności) czy niskiej i wysokiej temperatury na kluczowych etapach wzrostu.
Lalstim® Osmo reguluje bilans wodny komórek i panujące w nich ciśnienie, jednocześnie stabilizując i wzmacniając integralność i trwałość ścian i tkanek roślinnych. Dzięki takiemu działaniu, unika się występowaniu mikro-spękań oraz pęknięć na powierzchni owoców i warzyw, wpływających na występowanie chorób grzybowych oraz jakość pozbiorczą.
Unikalna formulacja pozwala wydłużyć „życie półkowe”, a także zmniejszyć utratę wody i masy w owocach i warzywach nie tylko w trakcie sezonu, ale również w trakcie zbioru, transportu i magazynowania. Aplikacja w zwiększonej dawce zapewnia ochronę uprawy przed skutkami wystąpienia niskich temperatur (przymrozki do -3°C) na okres 3 tygodni.
Glicyna betaina jest momentalnie rozpuszczalna, nawet 4 razy bardziej niż inny osmoprotektant – prolina, zapewniając doskonałe właściwości regulujące funkcjonowanie roślin. Glicyna betaina jest ponadto całkowicie bezpieczną substancją, nawet przy przedawkowaniu. Zapewnia długie, 3-4 tygodniowe działanie już po 1-2 dniach po aplikacji, krążąc cały czas w roślinie (działanie systemiczne).