Charakterystyka produktu
Olio Vegetale jest naturalnym produktem na bazie ekstraktu z soi. W procesie produkcji wykorzystywana jest opatentowana technologia Supercote®, która polega na zastosowaniu zaawansowanych technologicznie procesów fizycznych i uzupełnieniu produktu w specjalistyczne dodatki formulacyjne. Olio Vegetale usprawnia proces transpiracji roślin, regulując w ten sposób gospodarkę wodną roślin.
Na podstawie wieloletnich badań udowodniono, że oleje roślinne skutecznie działają na mączniaka, parcha, szarą pleśń, przędziorki, mszyce, wciornastkowate i mączlikowate. W przypadku szkodników, działanie jest typowo mechanicznie przez pokrycie owadów i roztoczy lepką powłoką, która w efekcie może uniemożliwić oddychanie, poruszanie się i żerowanie, powodując tym samym zanik procesów życiowych. Jeśli chodzi o choroby grzybowe, oleje roślinne działają raczej fungistatycznie, hamując ich rozwój oraz powodując dehydratację, deformację komórek grzybni i zarodników grzybów.
Zaletą takich preparatów, w przeciwieństwie do olejów parafinowych i mineralnych, jest niewątpliwie brak jakiejkolwiek szkodliwości dla roślin oraz uniknięcie ryzyka uszkodzenia rośliny na każdym etapie rozwoju. Są one również całkowicie bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i środowiska naturalnego.
Olio Vegetale jest doskonałym dodatkiem do powszechnie stosowanych agrochemikaliów, ponieważ poprawia ich działanie i intensyfikuje uzyskiwane efekty. Ponadto, możliwość zastosowania Olio Vegetale jako dodatku pozwala skutecznie obniżyć fitotoksyczność mieszanin. Jest doskonałym uzupełnieniem konwencjonalnego programu ochrony jako preparat towarzyszący lub zamiennik w strategiach antyodpornościowych, a ze względu na naturalne pochodzenie i bezpieczną formulację stosowanie jest możliwe tuż przed zbiorem.