Charakterystyka produktu
Rise™ P jest produktem opracowanym przez dział agronomiczny firmy Lallemand, będącej pionierem badań i wiodącym producentem mikroorganizmów na świecie. Preparat zawiera specjalnie wyselekcjonowany szczep IT45™ bakterii Bacillus amyloliquefaciens.
Ryzosfera jest obszarem wyjątkowym w glebie ze względu na oddziaływanie korzeni. To właśnie w tej strefie odżywiana jest każda roślina, ale jest to też miejsce, w którym gromadzone są wysięki korzeniowe (eng. root exudates). Są to wszystkie substancje proste i złożone (witaminy, kwasy organiczne, cukry, białka itp.), które są wydzielane przez system korzeniowy ze względu na jego reakcję na ciągle zmieniające się warunki glebowe i skład środowiska glebowego, np. obecność pewnych drobnoustrojów. Taka wydzielina korzeniowa składa się z 10 do 50% wszystkich produktów fotosyntezy (głównie cukrów). Stanowi pożywienie dla bakterii glebowych, będąc pewnego rodzaju „bio-paliwem” dla życia glebowego. Bakterie glebowe w wielu przypadkach kolonizacji systemu korzeniowego przynoszą wiele zalet wraz ze swoją obecnością. Przykładem takich mikroorganizmów są bakterie szczepu IT45™ Bacillus amyloliquefaciens, które są odżywiane wysiękiem korzeniowym, w zamian stymulując i stwarzając niezwykle pozytywne warunki do wzrostu systemu korzeniowego, rozpuszczając i udostępniając niedostępny dla rośliny fosfor zawarty w glebie. W ten sposób wraz ze wzrostem systemu korzeniowego i wytwarzaniem substancji będących pożywieniem dla szczepu IT45™, raz zaaplikowane bakterie same namnażają się w zawrotnym tempie w trakcie sezonu wegetacyjnego rośliny, udostępniając fosfor do dalszej rozbudowy korzeni, tym samym stymulując jego ciągły wzrost. To natomiast jest doskonałym przykładem pozytywnej symbiozy w glebie. Oprócz tych zalet, bakterie Bacillus amyloliquefaciens szczepu IT45™ tworzą pewnego rodzaju biofilm będący „barierą ochronną” przeciw niepożądanym drobnoustrojom, sporom grzybów jak i zmianami pH gleby czy zasoleniem.
Ilość fosforu znajdującego się w roślinie wynika głównie z fizycznych, chemicznych i biologicznych właściwości gleby, a co za tym idzie możliwości udostępnienia tego składnika dla rośliny. W znacznie mniejszym stopniu zależy ona od samego nawożenia fosforem. Celem jest „wydobycie” fosforu będącego związanym w postaci nieorganicznych polifosforanów czy organicznych fosforanów, co zapewniają właśnie wspomniane bakterie szczepu IT45™.
Bakterie gatunku Bacillus amyloliquefaciens są bardzo bezpiecznymi drobnoustrojami zarówno dla środowiska, jak i dla człowieka. Są odporne na niekorzystne warunki pogodowe, jak wysokie temperatury i susze, a odpowiednio wysokie stężenie zapewnia działanie w każdych warunkach glebowych i w różnym klimacie. Ponadto, szczep IT45™ został specjalnie opracowany do zastosowań agronomicznych z kolekcji 1800 innych szczepów o podobnych właściwościach na drodze tysięcy doświadczeń przeprowadzonych w najwyższej klasy laboratoriach.