Wapń – budulec handlowej trwałości owoców jagodowych [webinar]

Wszyscy plantatorzy doskonale wiedzą, jak wielkie znaczenie w odżywianiu roślin jagodowych (i nie tylko) ma wapń. Składnik ten jest głównym budulcem ścian komórkowych. Odpowiada za integralność błon komórkowych, zapewniając sprawny transport materii i wymianę informacji pomiędzy wnętrzem komórki, a jej otoczeniem.

Wapń – główny składnik budulcowy owoców

Niedobór wapnia w owocach może utrudniać podziały i wzrost komórek w owocach, a co gorsza może doprowadzić do ich rozpadu. To natomiast skutkuje niekorzystnymi zaburzeniami fizjologicznymi, takimi jak utrata jędrności, pleśnienie czy występowanie różnych chorób przechowalniczych. Najgorszym i oczywistym następstwem jest spadek jakości owoców, a co za tym idzie niższa wartość handlowa plonu.

Właśnie pod tytułem „Wapń – budulec handlowej trwałości owoców jagodowych”  w dniu 30 marca odbyło się webinarium. W gronie zaproszonych ekspertów znaleźli się dr Piotr Chohura z UP we Wrocławiu, dr Paweł Krawiec z Horti Team oraz Jan Szałas, przedstawiciel Szałas agro. Wszystkie prezentacje jak i większość zadanych przez widzów pytań dotyczyło żywienia roślin wapniem. Jego dostatek, odpowiednia forma i warunki do pobierania to czynniki silnie warunkujące uzyskanie plonu spełniającego wygórowane wymagania jakościowe odbiorców.

HortiCaltech i Bioup®, czyli jak poprawić jakość owoców

Podczas webinaru omówione zostały nasze doświadczenia przeprowadzone w gospodarstwie dr Pawła Krawca z biostymulatorem Bioup®, który jest również produktem doskonale wpływającym na jakość owoców, jak i również dwuletnie doświadczenia z HortiCaltech opartym na przełomowej technologii CaT™.

Tym, którzy z nami byli podczas webinarium serdecznie dziękujemy za udział! Tych natomiast, którzy nie mieli takiej możliwości oraz zainteresowanych tematem wapnia zachęcamy do zapoznania się z artykułem podsumowującym spotkanie oraz obejrzenia nagrania w serwisie YouTube.

Wróć
do najnowszych artykułów